Noaptea de Sanziene (2 vol.), de Mircea Eliade

Noaptea de Sanziene (2 vol.)

de Mircea Eliade

Noaptea de Sanziene (2 vol.)

Titlu:

Noaptea de Sanziene (2 vol.)

Domeniu: Beletristica » Autori romani

Editura: Minerva

Autor: Mircea Eliade

Starea cărții: Foarte bună

Nr. pagini: 746

Anul apariţiei: 1991

29,00 RON
Vezi carte

Adevărat roman-fluviu, Noaptea de Sânziene concentrează ca într-un focar în paginile sale toate temele prozei lui Mircea Eliade, atât în temele romanelor de tinereţe – dragostea, prietenia sau obsesia realizării – , cât şi pe cele care derivă nemijlocit din obsesiile savantului – camuflarea sacrului în profan, ‘teroarea istoriei’ sau posibilitatea existenţei în afara timpului.

În prim-planul romanului stă însă istoria, cu prezenţa ei copleşitoare pentru toate personajele prinse în trama sa, istoria capabilă să ruineze vieţi şi destine cu apăsarea ei. Şi nu e de mirare, căci autorul alege drept fundal al întâmplărilor prin care trec eroii săi acea epocă sângeroasă din istoria României şi a Europei care a marcat adânc întreg secolul XX: perioada ascensiunii mişcărilor fasciste, a războiului mondial şi a instaurării regimului comunist. Un timp înnebunit, ‘ieşit din matcă’, de apăsarea căruia încearcă să se elibereze cu toţii fie plonjând în vârtejul lui, fie căutându-şi mântuirea ‘dincolo de Timp’. (Editura)

~ O carte grea şi ambiţioasă. Mircea Eliade vrea să sintetizeze aici temele esenţiale ale literaturii sale şi să experimenteze o metodă epică majoră. Romanul Noaptea de Sânziene reprezintă o experienţă epică interesantă pentru Eliade şi în general pentru proza românească postbelică. Este primul caz de roman total în literatura romană: frescă istorică, roman politic, roman sentimental, roman intelectual, roman de moravuri şi nu în ultimul rând roman mitic. O vastă compoziţie în care se strecoară, desigur, şi ştiinţa mitografului. Noaptea de Sânziene este cel mai bun roman din literatura romană. (Sergiu Al. George)
~ Principala chestiune pe care şi-o pune Mircea Eliade în Noaptea de Sânziene este aceea a situaţiei individului contemporan în istorie, a subordonării şi a libertăţii lui în raport cu istoria. E o temă tradiţională a scriitorului român, prezenţa de la Miron Costin şi Dimitrie Cantemir până la Marin Preda şi Augustin Buzura. Interesul special pe care-l prezintă ea la Mircea Eliade vine din maniera originală de a formula şi soluţiona prin destinul protagonistului sau şi prin stilul aprofundării eseistice în textul romanului. (Anton Cosma)
  • 2 volume
  • 334pag. + 412pag.
Recenzii (1)
Acest titlu este disponibil doar la cerere și este în stoc limitat.

Dacă doriți să îl comandați, va putea fi livrat în 7 zile de la data comenzii.

Cartea “Noaptea de Sanziene (2 vol.)” de Mircea Eliade a apărut la editura Minerva în seria de Beletristica: Autori romani, se află în stare foarte bună, conține 746 pagini și poate fi comandată online.
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | GDPR | Hartă site

Viziteaza site-ul ANTICARIAT SI LIBRARIE ONLINE pe ShopMania

Copyright © 2024 Librăria Cărți-Online.com
Powered by Ideea Europeană