NE REINVENTĂM!

Momentan, până finalizăm noul website, anticariatul nu este funcțional. Astfel, orice solicitare trimisă prin website nu va putea fi înregistrată. Între timp, vă invităm să verificați periodic pagina noastră pentru a afla când revenim.

Mitologia stiintifica a comunismului, de Lucian Boia

Mitologia stiintifica a comunismului

de Lucian Boia

Mitologia stiintifica a comunismului

Titlu:

Mitologia stiintifica a comunismului

Domeniu: Istorie

Editura: Humanitas

Autor: Lucian Boia

Starea cărții: Foarte bună

Nr. pagini: 210

Anul apariţiei: 1999

32,00 RON
29,00 RON

Ce a urmărit comunismul? Nici mai mult, nici mai puţin decât schimbarea lumii din temelii. Totul trebuia să devină altfel: societatea, omul, natura... Construcţie mitologică prin excelenţă, însă o mitologie care, în spiritul secolului al XIX-lea, ce a generat-o, s-a dorit a fi ştiinţă, şi numai ştiinţă, până în cele mai mici detalii. Legile istoriei îndeosebi („descoperite“ de Marx) păreau a fi marele aliat al comunismului: cum să greşeşti, când istoria îţi dă dreptate?

În această carte, Lucian Boia a adunat pentru prima dată diversele segmente ale imaginarului comunist, supunându-le unei interpretări de ansamblu. Apare astfel, în întreaga sa splendoare, scăldat în umor negru, seducătorul şi grotescul proiect, al cărui rezultat a fost exact opusul „viitorului luminos“ pe care-l preconiza.

„Ceea ce deosebeşte comunismul de alte experienţe totalitare, şi mai ales de filozofiile fasciste ale acţiunii pure, este cu siguranţă punctul său de sprijin ştiinţific, referinţele şi obsesiile sale livreşti. Toţi şefii comunişti au scris enorm (sau cel puţin s-au prefăcut că o fac), toţi au fost foarte preocupaţi de problemele teoretice, fiecare cu gândul de a mai adăuga un mic detaliu la marea ştiinţă marxistă. A fost o civilizaţie a scrisului, scris vrând să însemne în acest caz Scriptură, o colecţie de texte sacre, copiate şi recopiate, compilate, interpretate la nesfârşit... Un comportament de tip medieval, Marx înlocuind Biblia, iar discipolii săi pe Părinţii Bisericii.“ (Lucian Boia)

Așadar, ce a urmarit de fapt comunismul? Crimele lui le cunoastem si ies tot mai clar la iveala, ca si imensul dezastru pe care l-a lasat in urma. Proiectul originar viza insa transformarea lumii, crearea unei societati noi si a unui om nou, eliberarea si implinirea fiintei umane. Totul pornind de la stiinta, de la descifrarea legilor istoriei si aplicarea celor mai indraznete cuceriri ale tehnologiei. Comunismul a avut la baza o mitologie stiintifica – o utopie cu totul in spiritul secolului al XIX-lea. In linia binecunoscutelor sale analize de mitologie istorica si politica, Lucian Boia isi propune sa descrie si sa explice cum s-a aplicat, in forme inevitabil aberante, si cum a esuat aceasta tentativa „stiintifica“ de iesire din istorie. Mitologia stiintifica a comunismului este versiunea romaneasca, intocmita chiar de autor, revazuta si adaugita, a volumului publicat in Franta in 1993.

Ediția I. Apărută în colecția Procesul Comunismului.

Recenzii
Pentru mai multe detalii în legătură cu acest titlu, vizitați pagina.
Acest titlu este disponibil doar la cerere și este în stoc limitat.

Dacă doriți să îl comandați, va putea fi livrat în 7 zile de la data comenzii.
Cartea “Mitologia stiintifica a comunismului” de Lucian Boia a apărut la editura Humanitas în seria de Istorie, se află în stare foarte bună, conține 210 pagini și poate fi comandată online.
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | GDPR | Hartă site

Viziteaza site-ul ANTICARIAT SI LIBRARIE ONLINE pe ShopMania

Copyright © 2024 Librăria Cărți-Online.com
Powered by Ideea Europeană