Linistiti si ocrotiti. Sentimentul de securitate in Occidentul de altadata, de Jean Delumeau

Linistiti si ocrotiti. Sentimentul de securitate in Occidentul de altadata

de Jean Delumeau

Linistiti si ocrotiti. Sentimentul de securitate in Occidentul de altadata

Titlu:

Linistiti si ocrotiti. Sentimentul de securitate in Occidentul de altadata

Domeniu: Istorie

Editura: Polirom

Autor: Jean Delumeau

Starea cărții: Nouă

Nr. pagini: 320

Anul apariţiei: 2004

49,00 RON
Vezi carte

Nevoia de securitate (inclusiv protectia sociala si dreptul la munca) a capatat o asemenea importanta in civilizatia noastra, incat a devenit o adevarata obsesie. De aici, exploatarea facila de catre mass-media a tuturor spaimelor si nelinistilor. Dar nu cumva inmultirea masurilor de asigurare de tot felul tinde sa inabuse in adult initiativa si creativitatea? Nu avem nevoie de o anume doza de insecuritate ca sa simtim ca traim? Nu cumva o prea mare securitate pune in primejdie libertatea? Pornind de la ideea ca sentimentul de securitate are o istorie care ne poate ajuta, pe noi, cei de azi, sa ne cunoastem mai bine, Jean Delumeau schiteaza in studiul sau o imagine a Occidentului din perioada secolelor XIV-XVIII, punand un accent deosebit pe ritualurile colective de exorcizare, deculpabilizare, reconciliere, protejare sau vindecare.

In pofida unei nevoi legitime de a ne simti linistiti si ocrotiti, „nelinistea” ne este si ea necesara – o „neliniste” fecunda, care este aspiratia la fericire, pe care experientele vietii pamantesti nu o pot implini. De unde ne vine oare dorinta de a fi fericiti?

Incercand sa gaseasca un raspuns la aceasta intrebare, Jean Delumeau realizeaza o adevarata geografie si cronologie a fricilor specifice Occidentului din perioada secolelor XIV-XVIII, scotand in evidenta preocuparea de a acorda un permanent sprijin religios vietii cotidiene.

Nevoia noastra de securitate este atit de puternica, incat inventam mereu noi si noi metode de aparare, angajandu-ne intr-o cursa fara sfarsit, care ne obliga sa infiintam protectii inedite impotriva unor amenintari necunoscute de inaintasii nostri.

Cuprins: Cum reuseau stramosii nostri sa se linisteasca? • Cum isi dominau fricile? • Ce „sisteme de securitate” injghebasera? • De ce mijloace de aparare dispuneau, intr-un anume spatiu si pe parcursul unei felii de istorie, impotriva angoaselor individuale si pericolelor colective?

Jean Delumeau - Linistiti si ocrotiti. Sentimentul de securitate in Occidentul de altadata.

Recenzii
Acest titlu este disponibil doar la cerere și este în stoc limitat.

Dacă doriți să îl comandați, va putea fi livrat în 7 zile de la data comenzii.

Cartea “Linistiti si ocrotiti. Sentimentul de securitate in Occidentul de altadata” de Jean Delumeau a apărut la editura Polirom în seria de Istorie, se află în stare nouă, conține 320 pagini și poate fi comandată online.
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | GDPR | Hartă site

Viziteaza site-ul ANTICARIAT SI LIBRARIE ONLINE pe ShopMania

Copyright © 2024 Librăria Cărți-Online.com
Powered by Ideea Europeană