NE REINVENTĂM!

Momentan, până finalizăm noul website, anticariatul nu este funcțional. Astfel, orice solicitare trimisă prin website nu va putea fi înregistrată. Între timp, vă invităm să verificați periodic pagina noastră pentru a afla când revenim.

Introducere in astrofizica, de Eugeniu Toma

Introducere in astrofizica

de Eugeniu Toma

Introducere in astrofizica

Titlu:

Introducere in astrofizica

Domeniu: Stiinta

Editura: Tehnică

Autor: Eugeniu Toma

Starea cărții: Foarte bună

Nr. pagini: 360

Anul apariţiei: 1980

Stoc epuizat

Cu siguranta ati auzit pana acum de astrofizica. Dar v-ati intrebat ce este astrofizica, cu ce se ocupa ea? Ei bine, astrofizica este acea parte a astronomiei care se ocupa cu studiul fizicii Universului.

Astrofizicienii studiaza proprietatile fizice si compozitia chimica a obiectelor ceresti (galaxii, roiuri de galaxii etc.), dar si cum interactioneaza aceste corpuri ceresti unele cu altele. Dupa cum sugereaza si numele disciplinei, astrofizica implica vaste cunostinte despre fizica. In cercetarea lor, astrofizicienii vor folosi multe cunostinte din alte ramuri ale fizicii, precum mecanica, termodinamica sau fizica particulelor.

Astrofizica poate fi impartita in doua ramuri, astrofizica teoretica si astrofizica observationala.

Astrofizica observationala cerceteaza anumite fenomene care se petrec in spatiul cosmic, folosind instrumente specifice. Marea majoritate a observatiilor se fac in spectrul electromagnetic (acesta include atat lumina vizibila, cat si alte tipuri de unde electromagnetice precum razele X, razele gama sau microundele). Astfel, radioastronomia studiaza undele radio, de obicei emise de obiecte precum praful interstelar (materia existenta in spatiile dintre stele, planete etc.), pulsarii sau radiatia cosmica de fond. In domeniul radiatiei infrarosii sunt observate, cu telescoape similare celor optice, obiectele mai reci decat stelele, adica, in general, planetele. O alta componenta importanta este reprezentata de observatiile vizuale. In acest caz este studiata lumina vizibila emisa de corpurile ceresti, cu instrumente precum telescoapele optice. Desigur, atmosfera planetei noastre afecteaza observatiile, asa ca unele telescoape sunt trimise in spatiu pentru a colecta informatii. Poate cel mai faimos telescop spatial este telescopul spatial Hubble. Merita amintite si observatiile efectuate in domeniul ultraviolet, al razelor X, dar si al razelor gama, cu ajutorul carora sunt studiate, de pilda, gaurile negre sau pulsarii binari.

Astrofizica teoretica se ocupa cu crearea modelelor teoretice, modele ce pot explica fenomenele cercetate in cadrul astrofizicii observationale. Printre domeniile studiate de astrofizica teoretica se numara evolutia stelelor, formarea galaxiilor, dar si un domeniu mai putin cunoscut si anume fizica astroparticulelor. Acest domeniu se ocupa cu studiul particulelor de origine cosmica.

Printre cei mai faimosi astrofizicieni se numara Sir Arthur Eddington, cel care, observand o eclipsa, a dovedit ca teoria relativitatii generalizate formulata de Einstein este corecta. Un alt astrofizician faimos este Edwin Hubble, cel care a descoperit ca Universul este in expansiune.

Eugeniu Toma - Introducere in astrofizica.

Recenzii
Pentru mai multe detalii în legătură cu acest titlu, vizitați pagina.
  Ne pare rau, insa aceasta carte lipseste momentan din stoc. Daca doriti sa o achizitionati, va rugam sa ne contactati utilizand formularul de contact si in cel mai scurt timp vom urgenta reinnoirea stocului cu numarul de exemplare dorite. Va multumim!
Cartea “Introducere in astrofizica” de Eugeniu Toma a apărut la editura Tehnică în seria de Stiinta, se află în stare foarte bună, conține 360 pagini și poate fi comandată la cerere.
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | GDPR | Hartă site

Viziteaza site-ul ANTICARIAT SI LIBRARIE ONLINE pe ShopMania

Copyright © 2024 Librăria Cărți-Online.com
Powered by Ideea Europeană