NE REINVENTĂM!

Momentan, până finalizăm noul website, anticariatul nu este funcțional. Astfel, orice solicitare trimisă prin website nu va putea fi înregistrată. Între timp, vă invităm să verificați periodic pagina noastră pentru a afla când revenim.

Creanga de aur (5 vol.), de James George Frazer

Creanga de aur (5 vol.)

de James George Frazer

Creanga de aur (5 vol.)

Titlu:

Creanga de aur (5 vol.)

Domeniu: Stiinta

Editura: Minerva

Autor: James George Frazer

Starea cărții: Foarte bună

Nr. pagini: 1599

Anul apariţiei: 1980

94,00 RON

Creanga de aur este, inainte de toate, o carte clasica, de capatai, pentru oricine vrea sa inceapa sa studieze gandirea magica si bazele mitologiei. Intr-o lucrare magnifica, Frazer a reusit sa adune atat notiuni incipiente si fundamentale ale gandirii religioase universale, cat si concretizarea acestor manifestari in rituri si ritualuri.

Dintre cele cinci volume, primul este mai degraba unul teoretic si este menit sa ne familiarizeze cu evolutia gandirii mistice, a magiei si religiei. Desi intalnim numeroase exemple concrete si in acest prim volum, el reprezinta mai degraba cheia modului in care trebuie citita si inteleasa aceasta carte. Pornind de la ideea ca magia a aparut inaintea religiei, Frazer analizeaza implicatiile si valentele sale, metodele in care magia se rasfrangea in mintea omului primitiv.

Recunoasterea falsitatii magiei este pentru Frazer un moment revolutionar, chiar daca este o revolutie ce se propaga cu deosebita greutate. Dar aparitia religiei, sistem superior de valori, nu implica disparitia magiei, iar exemplele ce formeaza aceasta lucrare sunt menite sa demonstreze persistenta gandirii magice primitive la omul modern. Putem spune ca Frazer ne indica linia fina ce este trasata intre dogma bisericeasca si ceea ce se reflecta in constiinta si gandirea colectiva.

Fara a se margini la popoarele europene, Frazer identifica asemanari intre ritualuri magice universale, le dezbraca de haina traditionalismelor locale si descopera un singur punct de pornire. Ceea ce este interesant de analizat este faptul ca, desi rationamentele ce stau la baza acestor obiceiuri apartin de cele mai multe ori gandirii primitive, ele reusesc sa persiste si sa nu isi piarda din forta.

Printre cele mai graitoare exemple sunt cele ce tin de sarbatorile de primavara, de reinoire a vegetatiei. In lumea agrara universala, acest interval, datorita importantei ce o reprezinta pentru intregul an, este foarte incarcat din punct de vedere mistic. Iar mitul de decadere si de inviere a vegetatiei este intalnit de la cel al lui Demeter si Persefona, la mitul identic sirian al Afroditei (Astarte) si a lui Adonis, la mitul frigian al Cibelei si al lui Attis, precum si la mitul lui Isis si al lui Osiris.

Creanga de aur este o lucrare ce trebuie citita de oricine care doreste o viziune de ansamblu asupra dezvoltarii si evolutiei gandirii mitologice universale. In plus, Frazer are meritul de a fi reunit intr-o singura lucrare, aspecte ale diferitelor tipuri de sincretisme religioase si magice ce stau la baza dezvoltarii culturale a societatii omenesti.

Despre autor

James George Frazer (n. 1 ianuarie 1854, Glasgow - d. 7 mai 1941) a fost un autor, antropolog cultural şi social, teolog şi magistrat scoţian. Lucrarea sa cea mai importantă din domeniul combinat al antropologiei culturale, religioase şi sociale este Creanga de Aur (în original, The Golden Bough), o lucrare ampla dedicată credinţelor şi practicilor religioase ale populaţiilor primitive.

Recenzii
Pentru mai multe detalii în legătură cu acest titlu, vizitați pagina.
Acest titlu este disponibil doar la cerere și este în stoc limitat.

Dacă doriți să îl comandați, va putea fi livrat în 7 zile de la data comenzii.
Cartea “Creanga de aur (5 vol.)” de James George Frazer a apărut la editura Minerva în seria de Stiinta, se află în stare foarte bună, conține 1599 pagini și poate fi comandată online.
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | GDPR | Hartă site

Viziteaza site-ul ANTICARIAT SI LIBRARIE ONLINE pe ShopMania

Copyright © 2024 Librăria Cărți-Online.com
Powered by Ideea Europeană