NE REINVENTĂM!

Momentan, până finalizăm noul website, anticariatul nu este funcțional. Astfel, orice solicitare trimisă prin website nu va putea fi înregistrată. Între timp, vă invităm să verificați periodic pagina noastră pentru a afla când revenim.

Ciberiada, de Stanislaw Lem

Recenzie Stanislaw Lem - Ciberiada

Ciberiada

Titlu: Ciberiada

Domeniu: Beletristica » Science Fiction » Comentarii

Editura: Nemira

Autor: Stanislaw Lem

Nr.pagini: 437
Anul apariţiei: 1994
29,00 RON
scris de: Kaspar Hauser Data adăugării: 22 noiembrie, 2020
Odata cu moartea lui Stanislaw Lem, in Martie 2006, SF-ul mondial a pierdut pe unul dintre cei mai originali scriitori ai genului.

Lem a reusit cateva performante unice; si-a publicat operele in tiraje mari atat in Est cat si in Vest (desi el locuia in Polonia comunista), a devenit popular in ciuda unui stil putin comercial si greu de tradus in alte limbi si a scris cartea supa care a fost facut cel mai reusit film SF al Estului (Solaris), atat de bun incat Hollywood-ul a produs un remake multi ani mai tarziu.

Este greu de inteles insa felul in care Lem a reusit totusi sa-si publice operele in Polonia in timpul comunismului, in ciuda evidentelor atacuri la adresa sistemului pe care acestea le contin. Aceste atacuri, prezente si in faimosul roman "Solaris", sunt extrem de clare in opere ca "Manuscris gasit in baie" si mai ales "Ciberiada".

Ciberiada este o lume a robotilor aflati intr-un fel de ev mediu, cu regi, printese si dragoni. Cartea este o colectie de povestiri care prezinta mai ales aventurile celor doi "geniali constructori", Trurl si Clapautius. Cei doi prieteni exploreaza Universul si construiesc diverse masini inteligente, motiv pentru a aborda teme esentiale ale umanitatii; de la problema fericirii la chestiuni politice. Caci "Ciberiada" este de fapt o alegorie, iar robotii care o populeaza sunt caricaturi ale oamenilor, cu toate virtutile si viciile lor.

Ultimele trei povestiri au fost cenzurate in prima editie a cartii in limba romana (publicata inainte de 1989) iar ultima povestire a fost omisa chiar din traducerea in engleza din 1974. Motivul este evident; intamplarile hazlii de acolo sunt o critica acida atat a comunismului, cat si a capitalismului.

Intr-un episod din "Cele trei masini povestitoare ale regelui Genialon" de exemplu, un filozof care a vrut sa fericeasca lumea creand o societate egala este inviat si apoi torturat pana la moarte in fiecare zi de urmasii acelei societati pentru raul facut. In "Altruzina" o incercare similara a unui sihastru se sfarseste cu un dezastru total. In ultima povestire, "Ferconex", tentativele lui Trurl de a crea o lume fericita esueaza din nou, si atat experimentele similare comunismului cat si cele bazate pe abundenta de bunuri de larg consum se dovedesc la fel de falimentare.

Cotare: 5 din 5 stele [5 din 5 stele]
înapoi Scrie comentariu
0 produse
Biblia copiilor
Biblia copiilor
64,00 RON
49,00 RON
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | GDPR | Hartă site

Viziteaza site-ul ANTICARIAT SI LIBRARIE ONLINE pe ShopMania

Copyright © 2024 Librăria Cărți-Online.com
Powered by Ideea Europeană