NE REINVENTĂM!

Momentan, până finalizăm noul website, anticariatul nu este funcțional. Astfel, orice solicitare trimisă prin website nu va putea fi înregistrată. Între timp, vă invităm să verificați periodic pagina noastră pentru a afla când revenim.

Piata Washington, de Henry James

Recenzie Henry James - Piata Washington

Piata Washington

Titlu: Piata Washington

Domeniu: Beletristica » Roman de dragoste » Comentarii

Editura: Eminescu

Autor: Henry James

Nr.pagini: 223
Anul apariţiei: 1980
19,00 RON
scris de: Kaspar Hauser Data adăugării: 22 noiembrie, 2020
'Piata Washington' e un roman simpatic, scris intr-o maniera relativ simpla si care va delecta, cu siguranta, orice cititor oarecum victorian. Pentru fanii prozei in stilul Jane Austen, este o lectura ideala, si asta reuseste Henry James sa faca, in aceste 300 si ceva de pagini.

Povestioara e, intr-o anumita masura, destul de simpla. Un doctor se casatoreste cu o femeie fermecatoare, mai bogata decat el insusi si care, din nefericire, moare la nasterea unei fetite. Barbatul isi face datoria de a o ingriji, insa nu reuseste niciodata sa nutreasca pentru ea, pe deplin, sentimente nete de afectiune. Datoria intrece, cu siguranta, in cazul lui, orice efort minim de a-si arata consideratia vizavi de propria odrasla. Charlotte creste, si nu devine, spre dezamagirea publicului cititor, acea fetiscana surazatoare, care sa atraga privirile tuturor tinerilor de varsta ei. Nu, din contra. E masiva, neindemanatica, neinteresanta, considera lectura ca fiind plictisitoare si se multumeste cu viata monotona pe care o duce alaturi de tatal ei. Este 'educata' de sora vaduvita inainte de vreme a doctorului, o femeie mai proasta decat noaptea, si care traieste intr-un fel de lume imaginara, cu feti frumosi si ilene cosanzene. Destinul lui Charlotte, o fata, de altfel, destul de rationala si cerebrala, urmeaza a fi schimbat dramatic de aparitia unui tanar interesat de averea ei si pervers, Morris. Doctorul il categoriseste corect inca de prima oara de cum pune ochii pe el. Fiica-sa, insa, e, in adevaratul sens al cuvantului, orbita de stralucirea personalitatii si a caracterelor fizice ale individului, cu atat mai mult cu cat impresia de farmec si carisma sunt augmentate de povestirile pseudo-fantastice ale doamnei Penniman, sora doctorului. Care, dupa cum am mentionat mai sus, nu exceleaza in ale gandirii.

Asa ajunge Charlotte sa-si sfideze tatal si sa nege cu vehementa posibilitatea ca Morris sa fie interesat doar de averea ei. Din fericire, doctorul, probabil singurul care gandeste in cadrul povestii asteia, isi mentine pozitia si o ameninta ca-si va modifica testamentul, in eventualitatea aparitiei unui mariaj intre ea si tanar. Bineinteles ca, o data cu aparitia unui factor intr-atat de inconvenient, Morris da inapoi si o paraseste pe Charlotte, care e realmente distrusa de aceasta mare drama. Singura din viata ei, pentru ca decide sa nu se casatoreasca niciodata... doar ca, ani mai tarziu, M. reapare in orasel, profitand si de moartea relativ recenta a doctorului...

Mi-a placut mult. Si modul in care e scrisa, extrem de realist, si stilul de a povesti intamplarile, dar si mai ales perspectiva franca si frusta asupra trasaturilor banale si dezgustatoare ale tuturor personajelor ma fac sa cred ca e stilul de roman pe care l-as citi in fiecare zi. Numai de-ar fi mai multe asa...

Cotare: 5 din 5 stele [5 din 5 stele]
înapoi Scrie comentariu
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | GDPR | Hartă site

Viziteaza site-ul ANTICARIAT SI LIBRARIE ONLINE pe ShopMania

Copyright © 2024 Librăria Cărți-Online.com
Powered by Ideea Europeană